Circulair en regionaal - OPL in Lochem is het allemaal

De afgelopen maanden is er op onze productielocatie in Lochem hard gewerkt om het mogelijk te maken OPL (Ontsuikerde Permeaat Liquid) te doseren in varkensvoeders. OPL is een weiproduct, dat – anders dan de naam suggereert – nog steeds veel suiker bevat in de vorm van lactose (melksuiker). Van lactose groeien de varkens goed en het helpt ons bij het maken van een mooie korrel. Zowel onze klanten als wijzelf hebben er dus profijt van.

Header Lochem fabriek 2048 1024 - CirQlar is onderdeel van ForFarmers Nederland B.V

Circulair én regionaal…

OPL is een restproduct dat ontstaat bij de bereiding van kaas. De OPL die wij in Lochem verwerken, is afkomstig uit het oosten van het land. Het is dus een circulair én regionaal product en dat past erg goed in de duurzaamheidambities van ForFarmers.

... maar met enkele lastige eigenschappen

Alleen maar voordelen zou je zeggen. Maar OPL is een vloeistof die lastig te hanteren is, zeker in een mengvoerfabriek met lange leidingen. De mineralen kunnen uitzakken en de suiker kan kristalliseren. Gelukkig hadden de collega’s van het tankpark al de nodige ervaring hiermee. Dit resulteerde in een ontwerp van twee roestvrijstalen tanks met roerwerk en een reinigingsinstallatie. De OPL kan tevens worden rondgepompt in de leidingen om uitzakken te voorkomen.

Goede samenwerking

De realisatie van het gehele project was, na goedkeuring, binnen zes maanden een feit. Daarmee is het een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen verschillende afdelingen, waaronder Technnische Dienst, Engineering & Projects, collega’s tankpark en CirQlar, en met aannemers en leveranciers.

Lochem OPL installatie 720 500